STO Garant bestaat 10 jaar: nog steeds uniek met derdengelden principe

07-03-2023 - Al decennia lang is reizigersbescherming een belangrijk onderwerp in de reisbranche. Vreemd dat er naast de SGR heel lang geen andere oplossingen waren. Op 1 februari 2013 werd STO-reisgarantie opgericht. Samen met initiatiefnemer VvKR (de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties) en Certo Escrow (specialist in derdengelden betaalsystemen) besloot een groep ondernemers deze alternatieve garantieregeling op te zetten.

100% garantie met het derdengelden principe

Met een eenvoudige en betaalbare garantieregeling als inzet koos STO-reisgarantie een andere aanpak dan de bestaande garantiefondsen. Gebaseerd op een derdengelden principe (de vooruitbetaalde reissom wordt pas na de reis vrijgegeven aan de organisatie) werd een moderne oplossing opgezet. Deelnemers profiteren onder andere van geautomatiseerd debiteurenbeheer, online betaalmethodes voor reizigers en een online portal. Al snel bleek STO-reisgarantie te voorzien in een grote behoefte en een stabiele groei begon. Nu, exact 10 jaar later, staat de teller op 219 deelnemers. Met veel dank aan alle oprichters, bestuursleden, medewerkers, ambassadeurs en deelnemers van STO Garant!

Garantieregeling voor alle pakketreizen sinds 2018

Door de verruimde definitie van een pakketreis, raakt de vernieuwde Richtlijn Pakketreizen (die op 1 juli 2018 van kracht werd) ook veel ondernemers buiten de traditionele reisbranche. Om al deze organisaties te voorzien van een garantieregeling was het tijd voor een doorontwikkeling. Op 5 juni 2018 lanceerde STO-reisgarantie haar nieuwe naam en uiterlijk. Welkom bij STO Garant, de eenvoudige en voordelige garantieregeling voor alle pakketreizen!

“We zijn trots dat ons alternatief voor de garantiefondsen haar bestaansrecht heeft bewezen in de afgelopen 10 jaar.”
Thiemo Hollering, medeoprichter STO Garant

Eerste deelnemer sluit zich na 10 jaar opnieuw aan

Marlies Rattink is met de inschrijving van Meander Reizen in februari 2013, de allereerste deelnemer van de garantieregeling. Vorig jaar heeft Marlies haar activiteiten met Meander Reizen gestaakt. Het toeval wil dat de nieuwe eigenaren, die een doorstart maken, zich exact 10 jaar later opnieuw hebben aangesloten bij STO Garant. Thiemo Hollering, medeoprichter STO Garant: “De allereerste deelnemer wordt na 10 jaar opnieuw deelnemer. Hoe mooi is dat? We zijn trots dat ons alternatief voor de garantiefondsen haar bestaansrecht heeft bewezen in de afgelopen 10 jaar.”

10 jaar in een notendop

Hoogtepunten, maar zeker ook pittige momenten zijn de revue gepasseerd in het afgelopen decennium. “We zijn trots op de automatiseringsmogelijkheden die we onze gebruikers bieden. Handwerk wordt tot een minimum beperkt en fouten behoren tot het verleden. Een hoogtepunt was natuurlijk ook dat STO Garant al snel erkend werd door de sector. Deelnemers kunnen zich hierdoor met onze garantieregeling aansluiten bij VvKR, ANVR en het Calamiteitenfonds.” Aldus Thiemo, hij vervolgt: “Inherent aan onze tak van sport zijn faillissementen van deelnemers. We hebben er 2 meegemaakt. Dat is pittig, maar ook fijn om het goed te kunnen regelen voor de reiziger. Daar zijn we tenslotte voor.”

“De regeling is laagdrempelig, heeft lage kosten en is zeer geschikt voor kleinschalige reisorganisaties.”
Jules Wedershoven, medeoprichter STO Garant

We groeien lekker door, binnen en buiten de reisbranche

"De regeling is laagdrempelig, heeft lage kosten en is zeer geschikt voor kleinschalige reisorganisaties.” zegt Jules Wedershoven, medeoprichter STO Garant. Hij vervolgt: “We zien binnen onze deelnemers een mooie mix van reisbedrijven en organisaties die actief zijn in bijvoorbeeld de evenementensector. Nog steeds zijn er ondernemingen die zich niet realiseren dat ze verplicht zijn een garantieregeling aan te bieden aan hun klanten. Ook die helpen we uiteraard graag. Kortom, we groeien lekker door.”

Laatste nieuws

Jouw voordelen

Volledig beschermd

Volledig beschermd

Jouw boekingsbedrag is 100% beschermd bij STO Garant, een erkende garantieregeling.

Eenvoudig gebruik

Eenvoudig gebruik

Jouw boeking betaal je snel en eenvoudig met de online betaalmethodes. Ineens of in termijnen.

Veilig en betrouwbaar

Veilig en betrouwbaar

Betaal veilig en betrouwbaar via een bij De Nederlandsche Bank (DNB) geregistreerde betaaldienstverlener.

Inzicht in deelnemers

Inzicht in deelnemers

Direct inzage in alle bij STO Garant aangesloten organisaties. Twijfel je? Neem dan contact met ons op.

Reisorganisatie zoeken?

Alle STO Garant deelnemers staan op deze website vermeld. Controleer hier of de organisatie die je zoekt is aangesloten bij STO Garant.